Tussen wal en schip

Hey, weer eens een blogje. Ik schrijf niet graag over mijn persoonlijke situatie als het niet leuk is, maar nu kan ik even niet anders. Ik wil mijn stem even laten horen. Want ik denk dat het gehoord moet worden.

Gister heb ik, net als zovelen, mijn belastingaangifte weer ingevuld. En ik schrok. Mijn bruto inkomen zat net boven de grens van huurtoeslag. Paniek! Wat nu? Moet ik meer gaan werken of juist minder? Wat is verstandig? Ik weet het nu (nog) niet.

Even korte uitleg. Ik heb twee baantjes: ik val in en ik werk bij een klantenservice. Met het invallen is het heel lastig te bepalen wat ik per jaar verdien of ga verdienen. Het is natuurlijk altijd maar weer afwachten of je gebeld wordt. Bij de klantenservice staat dit duidelijk op papier en heb ik gewoon een minimaal aantal uur. Ik betaal het maximale aan huur voor mijn appartementje, maar gelukkig wel dat er nog recht is op huurtoeslag. Daar heb ik, met een ruwe schatting van mijn salaris, uiteindelijk ook mijn huisje op uitgezocht. Iets anders kon ik niet vinden en een hypotheek kan ik niet aanvragen in verband met mijn uitzendcontract.

Een bruto inkomen is fijn op papier, maar wat je er netto van overhoud is iets meer dan de helft. Waar iemand €22.000 op papier verdiend, ziet hij er misschien maar €13.000 van terug op zijn rekening. En meer zal het niet zijn. Met een huur van €710, energiekosten, zorgkosten en andere verplichte kosten, is dat niet te doen. Gelukkig bestaat er huurtoeslag en zorgtoeslag om dat iets te verlichten en wordt dat mogelijk gemaakt.

Vorig jaar ging ik van mijn studentenkamer naar een “volwassen” appartementje. Zoeken in de sociale huur was niet te doen. De wachtrij is ellenlang, je komt er bijna niet voor in aanmerking. Tenzij je al 10 jaar ingeschreven staat ofzo, dan heb je mazzel. Gevolg: particuliere huur it is. Je bent er (bijna) op aangewezen. In dit, dit en dit artikel wordt erg duidelijk dat huren onmogelijk duur is en een hypotheek als starter amper te verkrijgen is. Ik val precies in dat gebied. Ik kan mijn huur niet opbrengen zonder die huurtoeslag, want mijn netto inkomen is daar gewoon te laag voor. Mijn bruto inkomen net te hoog. Ik heb geen vast contract (kom daar maar eens aan), dus een hypotheek aanvragen is kansloos. Ik heb wel voorzichtig geïnformeerd, maar met mijn huidige situatie kom ik niet verder dan €47.000. Wat een lachtertje.

En nu? Ik weet het niet. Ik ga alles even duidelijk op een rijtje zetten, waarschijnlijk op zoek naar een andere baan. Wellicht een ander huis. Wat ik leuk vind om te doen, kan ik niet doen. Het verdient bruto nét te veel, maar netto veel te weinig. Dat moet echt anders. Voor iedereen die in deze positie zit. Want ik ben daarin echt niet de enige. En de politiek? Die richt zit alleen maar op ouderen, want die hebben het pas zwaar. En ik? Ik red me wel…..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *