Nederlandse Taal

Vanmorgen werd ik wakker met een artikeltje van de Volkskrant waarin stond dat eerstejaars HBO/WO-studenten flink veel fouten maken op 1 A4. Bij de HBO-studenten staat dit aantal op 81, bij de WO-studenten ‘gelukkig’ maar de helft.

Ik, als PABO-student en als liefhebber van de Nederlandse Taal, vind dat bericht écht zorgwekkend. Want, hoe kun je op 1 A4 81(!!!!!) fouten maken?!  HOE? Hóe doe je dat? Ben je dan dyslectisch of snap je gewoon echt niet hoe het Nederlands werkt? Ik kan het mij echt niet voorstellen hoe dat kan.

Volgens het onderzoek gaat het niet zozeer om spelfouten, maar om fouten die afbreuk doen aan de begrijpelijkheid van de tekst. Dat betekent dus dat de interpunctie prut is, woorden verkeerd worden gebruikt, er contaminaties zijn of andere vage zinsconstructies. Fouten zoals -dt kwamen dan weer veel minder voor, waar ik natuurlijk blij om ben. Neemt niet weg dat ik vind dat HBO- en WO-studenten maximaal vijf fouten mogen maken op 1 A4. Je zit verdorie niet voor niks op het HBO/WO!

Zelfs tijdens mijn opleiding heb ik stukken gelezen van mensen waarvan ik dacht dat ze niet op de PABO thuishoorden, want hoe kun je kinderen taal- en spellingsles geven als je het zelf niet eens goed kunt? Die mensen mogen blij zijn dat er een methode is die hen voorschrijft hoe je de les moet geven. Zelf zullen ze er weinig van bakken.

De Nederlandse Taal is echt niet de moeilijkste taal die er is. Je krijgt minstens 12 jaar de tijd om het zo goed mogelijk te leren. 12 jaar! Helaas is het in deze tijd het geval dat de Nederlandse taal verloederd door gebruik van WhatsApp, Twitter en andere sociale media. Wie gaat er in hemelsnaam correct Standaard Nederlands (jaja, geen ABN meer) gebruiken in een tweet, statusupdate op Facebook of op WhatsApp? Zolang het maar duidelijk is.

Als klein taalpuristje vind ik het jammer dat de Nederlandse Taal zo aan het veranderen is. Natuurlijk begrijp ik dat de taal flexibel is en de hele tijd veranderd, maar ik vind niet dat dit een reden is voor het onjuist gebruiken van je eigen moedertaal. Misschien moet ik eens contact gaan zoeken met Paulien Cornelisse. Wat een held is zij! Ik zie het al helemaal voor me. Samen teksten lezen, lachen om de ontzettend domme fouten die sommige mensen maken en je er stiekem nog aan ergeren ook. Als iemand haar kent, geef me haar nummer! Ik wil koffie met haar drinken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *