Fatteh met gehakt en aubergine

Zo, een nieuw recept! Werd weleens tijd, niet? ;) Ik heb laatst echt zo iets lekkers gemaakt, maar vanwege problemen met m’n site heb ik even gewacht met het online zetten ervan. Nu dat allemaal is opgelost, kan ik niet wachten dit recept met jullie te delen. Want, wauw. Het ziet er echt super lekker uit en dat is het ook!

Nu vraag je je natuurlijk misschien af wat “fatteh” is. Dat wist ik eerst ook niet, daarom heb ik het even opgezocht. Het is een benoeming voor een Midden-Oosters gerecht met pitabroodjes, kikkererwten en yoghurtsaus. Een soort nachos, maar dan lekkerder. Dit is een geūpgrade versie ervan, van Nigella Lawson.

Wat heb je nodig (4 personen/4 pitabroodjes):

Voor het gehaktmengsel:
500 gr. gehakt
1 kleine ui
1 aubergine
1 el komijnpoeder
fijngesneden koriander (bosje)
1 tl chilivlokken
snufje zeezout

Voor het yoghurtmengsel:
500 gr. Griekse yoghurt
5 tl tahini
2 citroenen
2 teentjes knoflook
snufje zeezout
1 granaatappel
50 gr. pijnboompitjes
bosje munt

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pitabroodjes in driehoekjes. Besprenkel ze een klein beetje met olie en zet ze daarna 10-15 minuten in de oven. Snijd de koriander en munt klein en bewaar voor de topping. Rooster de pijnboompitjes totdat ze lekker ruiken en een mooi kleurtje hebben.

Voor het gehaktmengsel: bak de uitjes kort aan en voeg dan het gehakt toe en bak dat rul. In de tussentijd snijd je de aubergine in kleine blokjes en voeg je dat daarna toe aan het gehakt. Bak het mengsel dan door totdat de aubergine lekker zacht is. Voeg dan de komijn en chilivlokken toe totdat het geheel lekker op smaak is. Vergeet ook de zout niet!

Voor het yoghurtmengsel: haal de granaatappelpitjes los uit de granaatappel. Leg ze dan even apart in een bakje. Mix de Griekse yoghurt samen met de tahini, het sap van de citroenen, de gesneden/geperste knoflook en een beetje zout en verwarm het au bain-marie in een kommetje. Klop het een beetje door elkaar heen zodat het lijkt op licht opgeklopte slagroom. Zodra het warm en luchtig is, haal je het van het vuur en zet je het apart.

Bouw het als volgt op: leg eerst de pitadriehoekjes op een schaal en verdeel ze een beetje mooi. Schep dan het gehaktmengsel eroverheen. Je kan nu ook beter de pitadriehoekjes verdelen en mooi in het gehakt steken. Schep daarna het yoghurtmengsel over het gehakt. Bestrooi het mengsel met de koriander, munt, granaatappelpitjes en pijnboompitjes. Je kan er dan eventueel nog wat chilivlokjes en zeezout overheen strooien voor de extra smaak.

Eetsmakelijk! En oja, eet lekker met je handen ;)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *