Engelse Scones

Engelse Scones

Toen ik vorige week in Ierland zat, verheugde ik mij bij het ontbijt maar op één ding: scones! Die heerlijke “broodjes”, zo groot als een te grote appel, met jam en clotted cream. Ze waren echt heerlijk en ik miste ze natuurlijk toen ik weer terug in Nederland was. Gelukkig bestaan er dan kookboeken en goede chefs die zo’n recept wel ergens hebben staan. Zo kwam ik uit bij culy.nl met een recept van niemand minder dan Matt Preston.

Wat heb je nodig? (6 scones)
600 gram zelfrijzend bakmeel
snufje zout
40 gram koude boter in blokjes
310 ml volle melk
125 ml slagroom

Clotted Cream:
250 gram mascarpone
125 gram crème fraise

Meng de mascarpone met de crème fraise. Voeg voor een frisje een klein beetje citroensap toe. Doe in twee schaaltjes de clotted cream en bosbessenjam en smeer dit op de scones.

Wat moet je doen?
HOUD JE AAN HET RECEPT! Scones zijn makkelijk te maken, zolang je maar doet wat er staat. Er werd mij op het hart gedrukt dat ik doe wat het recept zegt, dus dat heb ik dan ook maar gedaan. Stiekem heb ik het zelfrijzend bakmeel vervangen door bloem en bakpoeder, want ik had geen zelfrijzend bakmeel in huis. Gelukkig is mijn mix precies hetzelfde als zelfrijzend bakmeel, dus dat was verder geen probleem. Wil je dit ook doen? Gebruik dan een verhouding van 500 gram bloem en 20 gram bakpoeder.

Verwarm de oven voor op 230-250 graden. Wrijf de boter door de bloem heen. Ja, echt met je handen gaan wrijven, totdat de boter goed is vermengd met de bloem. Doe dit niet te lang. Is de boter helemaal opgenomen, dan ben je klaar. Maak een kuiltje in het midden en voeg er dan de melk en slagroom aan toe en spatel het luchtig door elkaar. Doe dit vooral niet te lang, scones zijn luchtig en meer een samenhangend geheel dan een compact beslag. Als alles door elkaar is gemend, druk je het geheel uit tot een plak van ongeveer 3 cm dik. Houd het luchtig! Als het goed is blijft het zelfs lekker aan je vingers plakken, dat is fantastisch! Steek dan de scones uit met een brede vorm voor de échte grote scones uit Ierland/UK. Bestuif de bakplaat met een klein beetje bloem en leg de uitgestoken scones tegen elkaar aan op de plaat. Besmeer ze nog een beetje met wat overgebleven slagroom voor een mooi kleurtje. Bak ze dan voor minimaal 15 minuten. De scones zijn klaar wanneer ze mooi omhoog zijn gekomen en nog wat zacht aanvoelen in het midden. Eet ze wanneer ze nog warm zijn. Enjoy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *